+358 44 7008 820 [email protected]

Saunahattu on fiksun saunojan valinta

Saunaan mennään rentoutumaan ja nauttimaan lämpimästä. Saunotteluun varataan yleensä aikaa ja tarkoitus on nauttia siellä niin että koko kroppa lämpiää. Miten käykään kun kiukaalle heitettävä löyly sihahtaa ensimmäisenä saunan ylälauteille – päähän, korviin ja niskaan. Heitetäänkö vielä lisää löylyä? Jos saunan lämpötilaa lähentelee 100 astetta, ei pään alue kestä kovin monta löylyn heittoa.

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin saunassa pidettävä saunapäähine, saunahattu, on fiksu keksintö. Saunaan meno ja saunassa istuminen on kuitenkin suomalaiselle jonkinmoista meditaatiota ja meditaation olisi hyvä kestää pitempään kuin muutaman minuutin. Seurassa saunominen on puolestaan sosiaalinen tapahtuma ja porukkasaunassa kuulee usein ne mojovimmat jutut. Kun pää pysyy viileänä, jaksaa lauteilla istua pitempään. Meditoinnista ja kavereiden hyvistä jutuista pääsee nauttimaan rutkasti kauemman aikaa ja koko kroppa lämpiää kunnolla.

Onko saunahattu perinne vai hassu nykyajan muoti-ilmiö?

Vaatetus ei kuulu suomalaiseen perussaunaan. Saunahattu voi tuntua ylilyönniltä jos sitä ei ole tottunut koskaan käyttämään. Perimän mukaan saksalaiset ja venäläiset ainakin käyttivät saunapäähineitä jo aikoja sitten. Saksalaiset olkihattuja, joita kastelivat ennen saunaan menoa ja venäläisillä oli upeat turkishatut. Hattu päässä saunomisen tarkoitus on pitää saunojan pää viileänä. Saunakokemus voi parantua saunaa rakastavilla ja ei-saunojakin voi innostua hatun ansiosta. Ensi kertaa Suomeen tulevat ulkolaiset vieraamme saattavat ihmetellä miten kuuma sauna on usealle suomalaisille päivän kohokohta. Oudoksi se varmaan mielletäänkin kun koko seurue riisuuntuu, laittaa mahdollisesti hatut päähän ja sitten heitetään pienessä tilassa kuumaa löylyä ja saatetaan vielä juosta avantoon. Saunahattu muuten suojaa yhtä hyvin avannossa ja paljussa kylmältä kuin saunassa kuumalta.

Viisi positiivista saunahatun ominaisuutta

  1. Saunahattu suojaa hiuksia, väriä hiuksissa ja hillitsee hiuslakan jähmettymistä hiuksiin
  2. Saunahatun sisällä muhii hiuksiin laitettu hoitoaine hyvin, eikä aineet valu harteille
  3. Saunahattu suojaa korvia ja niskaa kovalta kuumuudelta, myös lapsilla
  4. Saunahattu pitää pään viileänä, ajatukset virkeinä
  5. Saunan jälkeisestä päänsärystä ja migreenistä kärsivät välttyvät vaivalta

Minkälainen hattu on se paras hattu?

Minkälainen hattu tai päähine on hyvä? Suomalainen nainen on perinteisesti kietaissut froteepyyhkeen päähän turbaaniksi. Kaupoista ja netistä löytyy nykyisin paljon saunahattuja. On painavampaa huopahattua, villahattua, kevyttä pellavahattua ja paperihattuja. Makuasia, mikä miellyttää, kunhan se estää ja hillitsee kuumien höyryjen kohdistumista pään, korvien ja niskan alueelle.

Seuraavan kerran kun saat kutsun saunomaan, vie saunajuomien ja makkaran lisäksi isäntäperheelle persoonalliset saunahatut.

Pin It on Pinterest